De Scheene Kunstroute
2010 was van
12 t/m 29 aug 2010


Meer dan 30 beeldend kunstenaars en
dichters op locatie
en in hun atelier.
Verder muziek en
optredens.
 

 

 

 

 

Sponsors

 


 

Kunst & Poëzie 2010

  De ateliers van 6 kunstenaars uit het gebied, Josée Algra, O.C. Hooymeijer, Alie Jager, Nico Kamberg,  Frits Stoop en Titi Zaadnoordijk,  waren opgenomen in de route.

Dirk Kerst Koopmans (1906-1998), 'de schilder van de Scheene' had van 1932 tot 1943 zijn atelier aan de Scheene, zijn werk kwam nu terug en was te zien in de kerk van Scherpenzeel.

Werk van Jeltje Baas hing in het plaatselijke café in Spanga en Niels de Hoog uit Utrecht exposeerde tussen de trekkers.
 

Niels de Hoog exposeerde tussen de trekkers
Schilder Karin van der Molen en fotografe Carine Hekker lieten hun werk zien in etalages. Eveline van der Pas toonde viltwerk in een exotische tent.

Antje Veldstra en Ton de Vreede exposeerden bij natuurcentrum de Rietnymf, daar werd ook  over vissen en vogels getoond, een leporelloproject met werk in
oplage van tien internationale kunstenaars.
Frans van der Ven en Kitty Kilian exposeerden in de vogeltuin van Pruim.
 
Langs de hele route stonden borden met poëzie van hedendaagse dichters; Diana Ozon, David Mulder, Sylvia Hubers, Ingmar Heytze, Nynke Laverman en Jaap Boots.
Ook waren er borden van dubbeltalenten Kitty Kilian, Josée Algra en Titi Zaadnoordijk waarop zij een gedicht en beeld combineerden.
                                        
foto Rob de Wind
De kinderen van de Heidaschool maakten een grote familie van gekleurde beesten, ook deze stonden -in een groep- aan het Voetpad opgesteld net als de 50 zelfportretten geschilderd door leerlingen van de Baggelaar.

De artistieke leiding was in 2010 in handen van Titi Zaadnoordijk, tevens ontwierp Titi de flyer en het routeblad.

Ansichten Scheene Kunstroute 2010
Ter gelegenheid van de route werd een bijzonder vormgegeven mapje met ansichten uitgegeven. Het mapje bevat 17 ansichten en 9 poëziefragmenten van deelnemende kunstenaars en was te koop op de locaties .
Nynke Laverman verzorgde op 14 augustus een optreden  bij het krieken van de dag. 
Bezetting: Nynke Laverman - Vocals, Ward Veenstra - Gitaren, Reyer Zwart - Bas, Astrid Haring - Harp, Jan Stavenuiter - Percussion.

 
Op 28 augustus was er een Poëzieavond in café de Veehandel met optredens door Diana Ozon, Sylvia Hubers en Titi Zaadnoordijk, singer-songwriter Jaap Boots zingt en speelt gitaar. Na de optredens was het swingen geblazen bij de literaire disco met dj Aloes.

In het weekend van 14 en 15 augustus was er speciaal voor de kunstroute een kleine markt in de stijl van Montmartre met live muziek, (amateur)kunst en portrettekenaars.

Naast de Scheene Kunstroute was er in augustus 2010 meer cultuur te beleven langs de Scheene:

Out of Space wilde onze blik op de ruimte in een nieuw perspectief plaatsen en opende daartoe in 2010 een tijdelijke kunstbroedplaats in de Rottige Meenthe. Ter plekke maakten internationale kunstenaars een kunstwerk welke tussen april en november 2010 te bezoeken waren. In het kader van Out of Space was de expositie met werk van Dirk Kerst Koopmans georganiseerd, deze was ook onderdeel van de Scheene Kunstroute en er waren workshops op de plaatselijke scholen; de hierbij door de leerlingen gemaakte schilderijen stonden opgesteld bij de kunstroute. Kijk voor meer informatie op: www.kunstbroedplaats.nl en www.rerunproducties.nl

Er waren voorstellingen van Opera Nijetrijne van een opera gebaseerd op het verhaal rondom Figaro van de beroemde Franse toneelschrijver Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais. Het eerste deel, 'De Barbier van Seville', werd op muziek gezet door Giovanni Paisiello (en later door Gioachino Rossini) en het tweede deel, 'De Bruiloft van Figaro', is door Wolfgang Amadeus Mozart gezet. Zie ook: www.operanijetrijne.nl.

De opera Tosca van Giacomo Puccini werd door zangeres Francis van Broekhuizen en regisseur Corina van Eijk van Opera Spanga omgesmeed tot een one-woman opera.
Francis van Broekhuizen vertolkte de drie hoofdrollen. Ze schakelde moeiteloos van rol en toont in haar eentje het psychologische en fysieke gevecht tussen de twee mannen en de vrouw in deze wereldberoemde opera. Een grote dosis humor maakte de opera toegankelijk voor jong en oud, leek en fan. Kijk voor meer informatie: www.operaspanga.nl.