Werk van Dirk Kerst Koopmans is te zien
in de kerk van Scherpenzeel.

Grindweg 139
Scherpenzeel

Dirk Kerst Koopmans

Scheene Kunstroute

Dirk Kerst Koopmans, de schilder van de Scheene.
Dirk Kerst Koopmans werd bekend om zijn tekeningen en schilderijen van het veengebied aan de Scheene. Hij kwam in 1906 in Oldelamer ter wereld als boerenzoon. Hij tekende als kind al graag. Hij volgde de avondschoolopleiding voor onderwijzer, maar maakte die niet af. Van jongsaf aan zocht hij een omgeving die hem vreemd was en sloot zich aan bij groeperingen die de principes van het vegetarisme, naturisme, anarchisme en de theosofie uitdroegen.
In 1928 vertrok hij naar ArgentiniŽ, om pas in 1932 als actieve schilder en tekenaar weer terug te keren naar Weststellingwerf. Daar vestigde hij zich in een bouwvallig veenarbeidershuisje aan de Scheene. Een tweede huisje richtte hij in als Scheenemuseum, dat naast een tentoonstelling van zijn eigen werk ook een expositie van verveners- en rietsnijders gereedschap toonde.
DKK legde in de jaren dertig en veertig het leven aan de Scheene vast in talloze tekeningen en schilderijen, waarin de nadruk lag op de natuur, de mens en het werk.
Hij overleed in 1998 op 91- jarige leeftijd, een enorme schat aan kunstwerken achterlatend. Hij werd begraven op het kerkhof aan het voetpad in Spanga.

Deze expositie werd georganiseerd door Rerunproducties mede in het kader van het buitenkunstproject Out of space .